Mira Marie Foron (viool)

 

Mira Foron, geboren in 2002 in Stuttgart, begon op vijfjarige leeftijd met viool. Nog in datzelfde jaar deed ze toelatingsexamen aan de Musikhochschule Hannover en werd ze de jonge student van professor Ina Kertscher. In de zomer van 2012 verhuisde ze naar de Folkwang Universiteit van Essen in de klas van professor Boris Garlitsky en studeert sinds de winter 2015 bij prof. Koh Gabriel Kameda, muziekacademie van Detmold. Ze nam ook deel aan masterclasses gegeven door Frank Peter Zimmermann, Josef Rissin en Zakhar Bron.
In alle competities van "Jugend musiziert", waaronder de nationale competitie, won Mira de eerste prijs met maximale score. In de zomer van 2011 won zij ook de eerste prijs in de 9e Internationale Competitie "Premio Città di Padova", Italië, voor vioolsolo. In april van hetzelfde jaar won ze de eerste prijs in de Internationale Competitie "La Flame" in Parijs voor vioolsolo en in mei 2013 de eerste prijs op de XX. Internationale vioolcompetitie "Andrea Postacchini" in Fermo, Italië. Bovendien ontving Mira de speciale prijs voor beste Duitse deelnemer van alle leeftijden.
In maart 2014 won ze de eerste prijs in de internationale competitie van de Anton Rubinstein Academy Düsseldorf voor jonge violisten. De prijs hield in dat ze een jaar lang op een 3/4 viool van Carlo Bergonzi mocht spelen. In 2016 won ze de aanmoedigingsprijs op het internationale concourt voor volwassen violisten van de Anton Rubinstein Akademie Düsseldorf. Ze won ook de eerste prijs op de "Ferdinand Trimborn Förderpreis NRW 2016".
In januari 2016 zond WDR-televisie een portret van Mira uit. Bovendien werd in februari een portret van Mira door WDR 5 uitgezonden.
Mira won de Internationale "Swiss Charity Award 2016" en maakte haar debuut in september in de grote zaal van de Tonhalle Zürich met het vioolconcert van Mendelssohn.
Mira werd uitgenodigd door Anne Sophie Mutter om te spelen tijdens haar twee jubileumconcerten begin juni 2017 op het Salzburger Festival en in het Festspielhaus Baden-Baden met Mutters Virtuosi.
In juli 2017 voerde Mira het vioolconcert nr. 3 van Mozart uit tijdens het festival "Stars at the Rhine" in Basel. Ze speelde ook het vioolconcert van Sibelius in Gelsenkirchen en Nordhorn. In april 2018 werd Mira uitgenodigd op de kamermuziekcursus "Music Together" in de Kronberg Academy. In juli speelde ze het vioolconcert van Sibelius met het Philharmonic Orchestra Hagen onder leiding van Hye Ryung Lee.
Mira werd geselecteerd om Duitsland in 2018 te vertegenwoordigen op de "Eurovision Young Musicians" in Edinburgh augustus als onderdeel van het "Endinburgh International Festival". In de finale speelde Mira het derde deel van het Sibelius vioolconcert met het BBC Scottish Symphony Orchestra en chefdirigent Thomas Dausgaard.
In januari 2019 is ze uitgenodigd om het Tsjaikovski-vioolconcert te spelen met het Philharmonisch Orkest Rostock onder leiding van Marcus Bosch. Mira speelt regelmatig kamermuziekconcerten met haar broer Nicolò.
Van 2014 tot 2015 speelde ze op een viool van de stichting Fonds Instrumental Français. Bij het voorspelen in 2017 voor de Landessammlung Streichinstrumente Baden-Württemberg behaalde Mira de eerste plaats. Sinds maart 2015 speelt Mira op een viool van de Deutsche Stiftung Musikleben.

 12.10.2018
Secretariaat: Cees Laseurstraat 11, 7558 NE Hengelo. Tel.: 074-2772229; secretaris@ksocecilia.nl