Cecilia indrukwekkend


Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 22-04-2006


ALMELO - Grote Kerk, vrijdagavond. Concert van het Koninklijk Symfonie Orkest Cecilia o.l.v. Daan Hillen m.m.v. Emmy Verheij, viool. Programmering: P.I. Tsjaikovski, Het Zwanenmeer, Vioolconcert in D opus 35 en Symfonie in e opus 64.

In de fraaie Grote Kerk verzorgde het Koninklijk Symfonie Orkest Cecilia een bijzonder en groots opgezet concert, met aansprekende en prikkelende muziek van de Russische componist Pjotr Iljitsch Tsjaikovski. Heel gedurfd, want het niveau van deze muziek vergde absoluut het uiterste van de musici. Echter, de moeilijkheidsgraad stimuleerde hen tot opperste concentratie en een boeiend inlevingsvermogen. Emmy Verheij verleende solistische medewerking aan het vioolconcert.

Cecilia en het Twents Symfonie Orkest hebben goede en bestendige banden met elkaar. Musici onderling uitwisselen is een vanzelfsprekendheid geworden. Ruim zeventig musici, afkomstig uit beide ensembles, bezetten het podium en dat was niet overbodig gezien de zwaar bezette partijen die Tsjaikovski voorschreef voor zijn orkestmuziek.
Als eerste stonden enkele delen uit de wereldberoemde balletmuziek van Het Zwanenmeer op de lessenaar. Direct vanaf het begin viel de goede orkestrale balans op. Een stemmige hobosolo en zoetgevooisde harpklanken benadrukten het intieme karakter van deze muziek. De massieve inzetten van het koper zorgden voor stevige contrasten. Een indrukwekkend en veelbelovend begin.
Beheerste voortvarendheid kenmerkte de uitvoering van het Vioolconcert. Er sprak een aangename rust uit het orkestspel en dat is een absolute voorwaarde voor een gedegen begeleiding. De ervaren dirigent Daan Hillen was voor allen een ware rots in de branding een soort rustpunt, waar orkest en solist elkaar moeiteloos wisten te vinden.

Dit was des te opmerkelijker wanneer in ogenschouw wordt genomen dat Hillen zeer kort geleden zijn vrouw heeft verloren. Emmy Verweij, inmiddels beland in de herfst van haar carrière, verweerde zich kranig en zette een dijk van een solo neer. De breed uitgespeelde cadans in het eerste deel, benaderde zij met passie en betrokkenheid. Het leverde haar een welverdiende staande ovatie op na afloop.

De Vijfde Symfonie werd met een welwillende vastberadenheid aangepakt. Toch kleefden er wel wat bezwaren aan de uitvoering. Bij vlagen verloren de musici hun grip op deze symfonische zwaargewicht wat zich uitte in krampachtig en fragmentarisch spel. Dat ging ten koste van het kenmerkende grillige muzikale beeld, dat de compositie juist zo boeiend maakt.
Vanavond wordt hetzelfde programma, met dezelfde soliste en dezelfde dirigent, maar dan onder regie van het Twents Symfonie Orkest nogmaals uitgevoerd in het Muziekcentrum in Enschede.

Karel Masselink

< terug


29.01.2013 - Secretariaat: Cees Laseurstraat 11, 7558 NE Hengelo. Tel.: 074-2772229; secretaris@ksocecilia.nl