"Cecilia verrast met volwassen muziekkeuze"


Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 18-03-2002


Almelo, Hof 88, zondagmiddag. Concert van Koninklijk Symfonie Orkest Cecilia o.l.v. Daan Hillen m.m.v. Marleen Schuuring (hobo). Programma: Synfonia (J. Reuland), Sinfonia opus 18 nr. 2 in B (J.C. Bach), Adagio en variaties voor ho­bo en orkest opus 102 (J.N. Hum­meI), Sinfonia dell’arte voor acht blazers nr. 6 in stile antico (J. Andriessen) en La Celebrazione, Sinfonia nr. 8 in stile classico (J. Andriessen).

Het Koninklijk Symfonie Orkest Cecilia geniet de eer een compositie in zijn bibliotheek te bewaren die aan het ensemble zelf is opgedragen. Jacques Reuland schreef in 1963 zijn Synfonia ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het orkest. Merkwaardig genoeg is het werk in de vergetelheid geraakt na de première. Gistermiddag werd een deel van deze onbekende, maar luisterrijke muziek eindelijk opnieuw uitgevoerd. Een verrassing. Verrassend was ook de volwassen muziekkeuze van Cecilia: naast Bach en Hummel prijkten werken van Jurriaan Andriessen op het programma.
Een luchtig niemendalletje was het, de Sinfonia van Johann Christian Bach, althans, zo kwam het over. De muziek van deze componist getuigde niet bepaald van diepgang. Niettemin hadden de hoboïsten van Cecilia hun handen vol aan de zware hobopartij in dit werk, aanvankelijk met name in het zuiver houden van de stemming. De solo met pizzicato-begeleiding van de strijkers kwam er vervolgens beter uit. Marleen Schuuring zorgde voor nog meer hoboklanken in het Adagio en variaties voor hobo en orkest van Johann Nepomuk Hummel. De jonge soliste scoorde voor haar uitvoering een dikke voldoende. Cecilia opende dit concert met een deel uit Reulands’ Synfonia. Dat smaakte naar meer. Dat kreeg het publiek na de pauze: frisse, speelse muziek van de hedendaagse Nederlandse componist Jurriaan Andriessen. Gezien het
kaliber van Andriessens’ oeuvre, getuigt het van lef dat Daan Hillen twee van zijn werken op de lessenaar zette. De Sinfonia voor acht blazers, was een compositie vol muzikale grappen en spitsvondigheden, zoals verschillende ‘semi-coda’s’ in het eerste deel, het gebruik van onregelmatige maatsoorten en onverwachte toonsoortwisselingen. Ondanks wat kleine afwerkingsfoutjes verrichtten Cecilia’s gemotiveerde houtblazers over de gehele linie prima werk. Dezelfde betrokkenheid kenmerkte ook de uitvoering van de op klassieke leest geschoeide Sinfonia La Celebrazione.

Karel Masselink

< terug


29.01.2013 - Secretariaat: Cees Laseurstraat 11, 7558 NE Hengelo. Tel.: 074-2772229; secretaris@ksocecilia.nl