"Cecilia veelzijdig in sfeervol concert"


Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 16-10-2000


Cultureel centrum Hof88 in Almelo. Zondagmiddag Najaarsconcert Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia onder leiding van Daan Hillen. Solist; Joost Hillen, contrabas. Pro­gramma: werken van Frederick Delius, Concert voor contrabas en orkest nr 2 in b van Giovanni Bottesini, Ouverture ‘Ein Sommernachtstraum’ van Felix Mendelssohn-Bartholdy en acht Russische volksliederen van Anatol Ljadov.

Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia bestaat al weer zo’n 130 jaar Ontstaan vanuit een blazersgroep. Nu een volwaardig en zeer verdienstelijk spelend symfonieorkest. Een strijkersbezetting met zeggingskracht en een goed homogeen klinkende blazersgroep. De meeste composities van deze middag liepen ongeveer in tijd gelijk op met de ontstaansgeschiedenis van het orkest.
Heel poëtisch klonken de natuurcomposities van Frederick Delius. Stemmingsvolle sfeermuziek, die heel filmisch aandoet. Muziek die het gevaar heeft saai te klinken maar door dirigent. Jaap Hillen voldoende. vaart behield en waarnodig de juiste accenten kreeg. Prachtige titels zoals: ‘On hearing the first Cuckoo in Spring’ en ‘Summernight on the river’. Vooral in het laatste stuk van Frederick Delius werd heel effectvol gemusiceerd.
Vader en zoon Hillen vonden elkaar in het unieke concert voor contrabas en orkest van Bottesini. De componist stond zelf te boek als virtuoos op contrabas en dat was vanmiddag ook te ervaren. De bij het Gelders Orkest spelende contrabassist Joost Hillen liet in vogelvlucht het bereik van dit unieke instrument horen. Van teder tot diep welluidend. De snelle gedeelten klonken lichtvoetig en met grote zekerheid.
De openingsmaten van het orkest waren onvervalst Italiaans en in de begeleiding was alle ruimte voor het solospel. Orkest en solist moedigden elkaar aan en zo ontstond een sfeervolle uitvoering. Een van Mendelssohn’s grootste meesterwerken is wel zijn ouverture Ein Sommernachtstraum. Dit werk stelt hoge eisen. Toch wist Cecilia door een expressief leidende dirigent de muzikale klus to klaren Mendelssohn weet als geen ander de spanning met fragiele middelen op te voeren en dat lukte ook vanmiddag. De acht Russische volksliederen van Anatol Ljadov bleken Cecilia op het lijf geschreven. De individuele orkestleden vertolkten de thema’s voortreffelijk. Muggen dansten, vogels klonken, dorpse dansmuziek werd werkelijkheid. Cellist Johan Wilmer gaf zeer doorleefd gestalte aan het klaaglied. De acht volksliederen werden zo perfecte muzikale landschapjes. In een dorpsreidans liet vol vaart en verve het orkest zich tenslotte in een wervelend tutti horen Cecilia mag op een zeer geslaagd concert terugzien.

Jos Keijzer

< terug


29.01.2013 - Secretariaat: Cees Laseurstraat 11, 7558 NE Hengelo. Tel.: 074-2772229; secretaris@ksocecilia.nl