Symfonie-orkest Cecilia maakt van muziek een feest


Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 11-04-2005


ALMELO - Hof 88. Zondagmiddag. Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia o.l.v. Daan Hillen. Gretha Tuls, fagot. Programma: Ouverture L’ Italiana in Algeri, Rossini. Sinfonia in D, Saint?Georges. Concert voor fagot en orkest in F opus 75, Von Weber. Symfonie nr.8 in F opus 93, Beethoven.

Dat voor dit concert door Cecilia hard gewerkt moest worden, blijkt wel uit het programma. De ouverture van Rossini vraagt een behendig overstappen van brede gemotiveerde orkestklanken naar lichtvoetige tussenfrases. Ook bij Beethoven komt die afwisseling steeds weer terug en krijgen de aparte orkestgroepen grote kansen hun muzikale daden te laten horen. Bij het fagotconcert werd de begeleidende rol voor de soliste weer heel belangrijk.
Onder de zeer enthousiaste en gedreven leiding van dirigent Daan Hillen werd het een feestelijk en aanspreekbaar concert. Hillen dirigeert duidelijk voor orkest en publiek. Dit orkest heeft trouwens een strijkersgroep met karakter hetgeen in de forte afsluiting bij Rossini goed te horen is. In dit werk lieten tevens hobo, klarinet en fluit horen dat niet alleen ensemblespel mogelijk is maar ook de solistische kwaliteiten aanwezig zijn. De Sinfonia van componist Saint-Georges ademde de Franse sfeer van diens tijd. Charmant, lichtvoetig en dynamisch. Cecilia overtuigde in het allegro met een dynamische orkestklank. In het andante openden de blazers verrassend ingetogen en ontstond er een expressief deeltje vol muzikale kleuren. Het tempo in het presto werd gedurfd aangepakt en dat had de compositie ook nodig . Het koper liet op overtuigende wijze horen dat Saint-Georges een grote affiniteit had met de Franse gardemuziek.
Soliste Gretha Tuls maakte optimale promotie voor de fagot. Zij liet het instrument in de compositie van von Weber zingen in prachtige muzikale lijnen en lichtvoetig dansen in toonreeksen en octaafsprongen. In het adagio werd een stukje blazersensemble hoorbaar tussen de orkestleden en de soliste waar muzikaliteit uitsprak en inzicht in de compositie. Ook hier weer zorgde Daan Hillen ervoor dat het begeleidende orkest en soliste elkaar vonden in een wervelend slot .Een stevig applaus van een opgetogen publiek weerklonk. De 8e symfonie van Beethoven paste wat karakter betreft goed in dit feestelijke programma. Hier is Beethoven nog de ‘opgewekte’ componist met speelse invallen. Dat was te horen in lichtvoetige allegretto. Cecilia liet een echte Beethoven horen, stevig en genuanceerd.

Jos Keijzer


< terug


29.01.2013 - Secretariaat: Cees Laseurstraat 11, 7558 NE Hengelo. Tel.: 074-2772229; secretaris@ksocecilia.nl