"Fraaie Schubert door Koninklijk Symphonieorkest Cecilia"


Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 09-04-2001


ALMELO - Hof88, zondagmiddag.
Koninklijk Symfonieorkest Cecilia o.l.v. Daan Hillen m.m.v. Bert Vos, klarinet. Werken van Elgar, Krommer en Schubert.

De kapel van theater Hof’88 is, akoestisch gezien, ideaal om te musiceren, een vleugje nagalm zorgt ervoor dat de klank een extra dimensie krijgt maar dan wel zonder hinderlijk wollig te worden. Symfonieorkest Cecilia opende haar concert met de driedelige Serenade voor strijkers van de Engels-romantische componist Elgar. De hoekdelen, die zeer muzikaal werden gebracht, werden jammer genoeg wat ontsierd door onzuiverheden. Het middendeel, dat hele mooie, tere momenten kende, was een stuk zuiverder en daarmee het hoogtepunt van Elgar’s Serenade.
Hierna vervolgde het orkest met het klarinetconcert in Es van Krommer. Soloklarinettist Bert Vos toonde zijn instrument prima te beheersen, hij speelde met een mooie, zuivere toon en zijn spel zat technisch prima in elkaar. Wat interpretatie betreft vond ik zijn spel wat te braaf, een wat avontuurlijker opvatting zou het geheel verlevendigd hebben.
Cecilia toonde zich in dit werk, met name in de hoekdelen, een uitstekend begeleidster. De duidelijke leiding van dirigent Daan Hillen was daar mede debet aan. Het gedeelte na de pauze was gereserveerd voor de “onvoltooide” achtste symfonie van Schubert. Het eerste deel van dit, overbekende maar altijd weer boeiende werk was voor mij het hoogtepunt van het concert. Daan Hillen zorgde voor een fraaie weidse en contrastrijke interpretatie waarbij de ingecomponeerde dramatiek duidelijk naar voren kwam.
Het was net of het orkest in het eerste deel haar kruit voor het grootste gedeelte had verschoten, het tweede deel werd een stuk minder zuiver en stabiel gespeeld.
Toch heeft Cecilia in dit concert een knappe prestatie neergezet. Een concert bestaat altijd uit plussen en minnen, het eerste deel van Schubert was een plus die groot genoeg was om met genoegen terug te kijken naar dit concert.

Jan Willem Docter
< terug


29.01.2013 - Secretariaat: Cees Laseurstraat 11, 7558 NE Hengelo. Tel.: 074-2772229; secretaris@ksocecilia.nl