"Vrolijke Fransen en een kwieke Italiaan bij Cecilia"


Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 07-10-2002


Almelo - Hof 88. Zondagmiddag. Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia. Dirigent: Daan Hillen. Soliste: Saskia Spinder, gitaar. Joke Hillen, klavecimbel

Programma: Ouverture ‘Le Calife de Bagdad’ van Boiëldieu ‘Masques et Bergamasques opus 112l’ van Fauré. Concert voor gitaar in D van Vivaldi. Symfonie nr.1 in D van Gounod.
Toen het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia in 1863 werd opgericht , was één van de componisten van het uitgevoerde concert van deze middag nog volop actief bezig. De symfonie nr. 1van Gounod leek Cecilia op het lijf geschreven. Het was weliswaar het laatste werk dat gespeeld werd, maar ook het meest vitale en bruisenden en daarin als muzikale tegenstelling de meeste intieme momenten.
Cecilia gaf onder de bezielende en zeer effectieve leiding van dirigent Hillen haar visitekaartje af. In het allegro molto bleven de strijkers het thema licht en helder spelen met feilloos daarop aansluitend het gehele orkest in een vitaal tutti. Een perfect gespeelde hobosolo in een volksliedachtige thema. Eerst de hobo alleen, daarna in een duet met de fagot.
Pastorale muziek die een landelijke sfeer schiep. Het frisse scherzo, klonk fris en puntig met weer een mooi geplaatst thema van de strijkersgroep en het orkestrale antwoord, aangevoerd door de inzet van een strak spelende trompettist. Cecilia voerde de lang niet makkelijke symfonie van Gounod heel bewust uit. De beide andere Franse componisten , Boiëldieu en Fauré hadden zo ieder hun eigen problematiek voor het orkest. Galante sfeervolle theatermuziek tegenover uiterst verfijnde eigenzinnige kamermuziek.
Vooral bij Fauré lukte het om de muzikale beweging vast te houden.
Hoewel dit een compositie leek met traditionele kenmerken zaten er toch heel wat onverwachte muzikale addertjes onder het gras. Het best kwam de gavotte tot zijn recht. Heel puntig en trefzeker kwam het over met daaraan volgend een pastorale vol afwisseling.
Steeds weer enkele instrumenten die een frase speelden en een vloeiende overname door het gehele orkest. Als kern van dit zeer geslaagde concert stond een compositie voor gitaar en orkest van Vivaldi op de lessenaar. De strijkersgroep bleef over met ondersteuning van claveciniste Joke Hillen.
Het orkest begeleidde de uiterst vakbekwame gitariste Saskia Spinder in deze lang niet makkelijke opdracht. Clavecimbel en gitaar vonden elkaar. De strijkersgroep ‘groeide’ in uitvoeringskwaliteit bij Vivaldi. In grote concentratie werd er samen gemusiceerd. Cecilia heeft deze middag wel een heel goed concert gegeven.

Jos Keijzer< terug


29.01.2013 - Secretariaat: Cees Laseurstraat 11, 7558 NE Hengelo. Tel.: 074-2772229; secretaris@ksocecilia.nl