Cecilia overtreft zichzelf


Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 06-10-2003


ALMELO - Grote Kerk, zaterdagavond. Jubileumconcert Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia. Solisten Daniel Rowland (viool) en Michel Dispa (cello), dirigent Daan Hillen. Programma: Brahms - vier Hongaarse dansen; concert voor viool, cello en orkest; symfonie nr. 2 in D-groot.

In de 140 jaar dat het orkest Cecilia bestaat, heeft het niveau nogal eens gefluctueerd. Voor wie ook iets van de dieptepunten heeft gehoord, leek het jubileumconcert een gewaagde onderneming. Een heel concert met werken van Brahms? Maar dirigent Daan Hillen wist kennelijk wel waar hij aan begon en heeft het orkest terdege op het groots opgezette jubileumconcert voorbereid.
Om grote symfonische werken te kunnen spelen heeft Cecilia heel wat oud-leden ingeschakeld en leden van collega-orkesten geleend. Zo werd een volledige orkestbezetting met onder andere 28 violen bij elkaar gebracht.

In vier van Brahms’ Hongaarse dansen konden we meteen horen wat een fraaie klank dat opleverde: een volle strijkersklank die goed in balans was met de symfonische blazersbezetting, compleet met een flinke kopersectie. De Hongaarse dansen liggen goed in het gehoor maar zijn daarom nog niet makkelijk te spelen. Ritmisch klopte alles precies, en de ook de zuiverheid, in het verleden wel eens het zwakke punt, was goed.
Voor Brahms’ dubbelconcert had Cecilia twee musici uitgenodigd die in Twente zijn opgegroeid in sindsdien internationaal naam hebben gemaakt: de violist Daniel Rowland en de cellist Michel Dispa. Met aanstekelijk enthousiasme stortten ze zich op hun solopartijen, elkaar en het orkest inspirerend om het beste te geven.
Een zeldzaam bevlogen uitvoering was het resultaat, waarbij het verschil tussen vakman en liefhebber vervaagde. Het resultaat van een onderlinge wisselwerking zoals je alleen op de gelukkigste momenten meemaakt.

De tweede symfonie van Brahms was voor het orkest een hele opgave. Ook voor een professioneel orkest is een symfonie van Brahms bepaald geen kleinigheid. Vooral het lange eerste deel vraagt een lange adem. Een paar ritmisch gecompliceerde passages verliepen niet probleemloos, maar de dirigent Daan Hillen slaagde er verder in het orkest als een goed geheel te laten klinken en wist daarbij de spanning vast te houden. Ook in de volgende delen toonde het orkest een enorme inzet en grote discipline, waarmee het naar een grandioos slot toewerkte. Cecilia heeft in dit concert een enorme prestatie geleverd, die door het publiek ook hoog werd gewaardeerd.

Frans Heijdemann


< terug


29.01.2013 - Secretariaat: Cees Laseurstraat 11, 7558 NE Hengelo. Tel.: 074-2772229; secretaris@ksocecilia.nl